Assalamualaikom, Salam Sejahtera, Salam Perpaduan dan Salam 1 Malaysia. Blog Pejabat Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional Daerah Kubang Pasu ini memaparkan isu, aktiviti, laporan terkini dan perkembangan yang berlaku dalam Pejabat Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional Daerah Kubang Pasu, Tabika Perpaduan dan Kawasan Rukun Tetangga yang berada dalam seliaan pejabat ini. Kami amat mengalu-alukan sebarang pandangan dan teguran yang membina bagi memantap dan memperkasakan lagi aktiviti pejabat ini dari masa ke semasa.

" 1 MALAYSIA - PEMACU PERPADUAN NEGARA "


5 BONUS KHAS RAMADHAN


Abu Hurairah r.a. meriwayatkan  bahawa Rasululllah s.a.w bersabda yang bermaksud : "Umatku diberikan lima perkara yang belum pernah diberikan kepada umat-umat terdahulu ketika Ramadhan iaitu":

Bonus pertama.
Bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi daripada kesturi disisi Allah.

Bonus ke dua.
Para Malaikat beristighfar untuk mereka sehingga mereka berbuka.

Bonus ke tiga.
Allah memperindahkan syurgaNya setiap hari dan dan berfirman, "Hampir-hampir, hamba-hambaKu yang soleh akan dicampakkan pelbagai kesukaran dan penderitaan, lalu kembali kepadamu".(Mereka sanggup bersusah payah di dunia demi kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat)

Bonus ke empat.
Syaitan-syaitan dibelenggu, tidak dibiarkan bebas seperti pada bulan-bulan selain Ramadhan.

Bonus ke lima.
Mereka akan mendapat keampunan pada akhir malam,(Orang yang beramal akan disemprnakan pahala amalan mereka setelah selesai mengerjakannya).
Mengenai bonus ke lima ini, ada sahabat yang bertanya kepada Baginda s.a.w; "Ya Rasulullah, apakah itu berlaku pada malam Lailatulqadar?" Baginda menjawab : "Bukan, tetapi pelaku kebaikan akan disempurnakan pahalanya selepas menyelesaikan amalnya".
(Riwayat Ahmad)
Petikan majalah Solusi bil.34/2011

Selamat menjalani ibadah puasa kepada seluruh warga JPNIN, Guru Tabika, warga KRT dan Peronda SRS Daerah Kubang Pasu.

Daripada:
Ismail b. Zakaria
Pegawai Perpaduan Daerah Kubang Pasu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen anda?